Negatief Zelfbeeld

Therapie voor een negatief zelfbeeld richt zich op het herkennen en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Hiermee versterken we zelfacceptatie en eigenwaarde waardoor je een gezonder zelfbeeld ontwikkeld.

Meer over

Therapie bij een negatief zelfbeeld

Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Vanuit een lage zelfwaardering beoordelen zij zichzelf veelal te negatief. Dit heeft een groot effect op hoe iemand zich voelt, gedraagt en welke keuzes diegene maakt. Dit zorgt voor belemmeringen op verschillende vlakken in het leven. Zo kan het zijn dat je door een laag zelfbeeld niet het vertrouwen hebt om een stap te maken in je carrière, of dat je iemand niet uit durft te vragen of denkt dat je iets toch niet kunt en daardoor dingen maar laat, of een vergelijking trekt met anderen waarin jijzelf slechter uit de bus komt. In therapie werken we aan je zelfbeeld en onzekerheden. Door met gedragsverandering aan de slag te gaan, durf je op een bepaald moment wél die stap te zetten bijvoorbeeld in je carrière of om iemand uit te vragen.

En leer je een positiever en zelfverzekerder leven te leiden. Therapie voor een negatief zelfbeeld richt zich op het herkennen en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Hiermee versterken we zelfacceptatie en eigenwaarde waardoor je een gezonder zelfbeeld ontwikkeld. Samen gaan we je zelfbeeld weer verbeteren door je te leren hoe je negatieve gedachten en gevoelens kunt herkennen en hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dit alles zodat jij met meer instemming naar jezelf kunt kijken. Een stap om te werken aan een gezond zelfbeeld is altijd een goede en eigenlijk op zichzelf al een eerste stap naar zelfzorg en meer zelfwaardering!

Psycholoog & Relatietherapeut

Laura van Balen

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en emoties van mensen, wat leidde tot mijn studie psychologie. Sinds 2016 werk ik als therapeut, waarbij ik me heb gespecialiseerd in relatietherapie, intimiteit/seksualiteit en zelfbeeld. Mijn aanpak is nuchter en vrij van oordeel, met veel aandacht voor gevoelens en een vertrouwelijke sfeer. Ik werk met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals CGT, en blijf mezelf ontwikkelen via intervisie. Het geeft mij veel voldoening om mensen te zien groeien en stellen te helpen elkaar weer te vinden.

Meer over Laura
Laura van Balen
Kritisch op jezelf

Negatieve gedachten

Als je een negatief zelfbeeld of onzekerheid hebt, kun je worstelen met verschillende negatieve gedachten. Er zijn vaak gedachtes die jezelf voortdurend bekritiseren, variërend van kritiek op je uiterlijk, je prestaties tot je sociale vaardigheden. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en voelt je ook vaak minderwaardig. Sociale media kunnen dit gevoel versterken, omdat je jezelf vergelijkt met de 'perfecte' levens die anderen daar lijken te hebben. In de praktijk zie ik dat mensen vaak onrealistisch hoge eisen aan zichzelf stellen en zij haast nooit tevreden met hun prestaties zijn. Dit leidt vaak tot uitstelgedrag vanwege de angst om te falen. De twijfels en constante zorgen kan je verlammen en ervan weerhouden om actie te ondernemen of om uitdagingen aan te gaan.

Herkenbaar?

Ontsnap aan een laag zelfbeeld

Wanneer je de neiging hebt om het ergste te verwachten in elke situatie, maakt dat je angstig en terughoudend om nieuwe dingen te proberen. Ook wanneer je de overtuiging voelt dat anderen je zullen afwijzen of niet leuk zullen vinden, zal je sociale situaties vaker vermijden en kan dit zelfs leiden tot sociale angst. Complimenten en positieve feedback worden vaak genegeerd of afgewezen, omdat je niet gelooft dat deze waardering klopt. Deze gedachtepatronen kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven en relaties. Het is belangrijk om deze patronen te herkennen en te werken aan het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld.

Mensen met een laag zelfbeeld voelen zich vaak onzeker, angstig en neerslachtig. Je beoordeelt jezelf negatief en gelooft dat anderen dat met je eens zijn. Dat resulteert in twijfel, uitstelgedrag en vermijding. Voorbeelden kunnen zijn dat je door een laag zelfbeeld niet het vertrouwen hebt om een stap te maken in je carrière en daardoor stilstand ervaart. Of dat je iemand niet uit durft te vragen omdat je bang bent voor afwijzing. Kortom, mensen met een laag zelfbeeld en onzekerheid bevinden zich vaak in een vicieuze cirkel door dergelijk uitstel gedrag. Belangrijk is om deze uitdaging juist wel aan te gaan: Een uitdaging aangaan is immers een voorwaarde voor een succeservaring!

Een beter zelfbeeld

Resultaat van de therapie

Mensen die met meer zelfwaardering door het leven gaan zijn eerder geneigd om uitdagingen aan te gaan met vertrouwen en nemen actiever en bewuster deel aan hun leven. Zij hebben aandacht voor wat goed gaat en zijn bewust van hun gevoelens en gedachten. Zij hebben aandacht voor hun levensgeluk i.p.v. hun problemen, hun geschiedenis en wat er allemaal niet oké is. Ik help je hier graag bij. In de gratis telefonische intake maken we kort kennis en bespreken we je hulpvraag. Vervolgens plannen we een afspraak waarin we uitgebreid in gaan op wat het is waar je tegenaan loopt. Vanuit daar zullen we samen vorm geven aan de therapie en welke doelen je wilt behalen.

Binnen mijn praktijk is er de vrijheid om het aantal sessies samen te bepalen. Je bent bij mij dus niet gebonden aan een minimum of maximum aantal sessies. Mijn therapieën zijn afgestemd op jouw persoonlijke doelen. Ik behandel zo lang als gewenst. Sommige personen bereiken hun doelen binnen een paar sessies, anderen zie ik voor een langere periode. Daarnaast is er binnen mijn praktijk de mogelijkheid om eens in de zoveel tijd terug te komen voor een ‘APK’.

Samen Weer Beter Praktijk
De praktijk

Privacy staat centraal

De praktijk is gevestigd in een nieuw pand. Er is geen wachtruimte en dat is een bewuste keuze: zo loop je niemand anders uit mijn praktijk tegen het lijf omdat ik voldoende tijd houd tussen mijn afspraken. In mijn spreekkamer word je niet gezien of verstaan door anderen. Dit is voor mij een belangrijke basis om met elkaar in gesprek te gaan.
De praktijk is goed bereikbaar en ligt vlakbij de snelweg. Hierdoor ben je gemakkelijk op de praktijk vanuit bijvoorbeeld Breda of Roosendaal. Voor de deur kun je gratis parkeren.

Kosten

Tarieven en vergoeding

De therapieën worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De therapie valt onder complementaire zorg (alternatieve geneeswijzen). Deze vergoeding valt niet onder je eigen risico en een doorverwijzing van je huisarts is niet nodig. Controleer jouw verzekeringspolis of je in aanmerking komt voor gedeeltelijke vergoeding.

Telefonische of online intake

Gratis (15 minuten)

Individuele therapie

€95,- p.u.

Relatietherapie

€120,- p.u.

De individuele sessies duren standaard 60 minuten en de relatietherapie sessies duren standaard 90 minuten. Langere sessies zijn mogelijk en zullen we waar nodig in overleg plannen, kosten worden naar rato berekend. Dit geldt ook voor sessies online en telefonisch.

Wanneer je het contactformulier invult neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. We plannen dan een telefonische of online intake in van 15 minuten. Deze is geheel gratis. In dit gesprek zal ik meer willen weten over je hulpvraag en zullen we het hebben over wat ik daarin voor jou kan betekenen. Als het voor ons goed voelt, dan plannen we een afspraak en gaat het traject van start.

NAP logo
BATC logo
Kennis maken?

Neem contact op

Je naam*
Telefoonnummer*
Website*
Je bericht*
Vul a.u.b. alle velden in