Intimiteit & Seksualiteit

Wanneer je klachten ervaart en graag verandering wil zien kan (seks)therapie je daarbij helpen. Dit kan een individueel proces zijn als ook een proces voor koppels.

Intimiteit & Seksualiteit

Wat houdt sekstherapie in?

Voor veel mensen is praten over intimiteit en seksualiteit niet het meest makkelijke onderwerp. Zeker niet wanneer iemand daar problemen bij ervaart. Desalniettemin speelt het voor de meeste mensen wel een rol in hun leven. Voor ieder op een andere manier. Zo kan er verschil in verlangen zijn binnen je relatie, kun je pijn hebben bij het vrijen, verandering ervaren in je sexdrive of problemen ervaren met het behouden van je erectie. Voor veel mensen heerst er toch nog wel taboe of schaamte om hulp te zoeken voor dergelijke intieme en persoonlijke klachten. Juist ook zijn problemen op vlak van intimiteit en seksualiteit met therapie op te lossen!

Graag begeleid ik je hierbij. Ik bekijk problemen op vlak van intimiteit en seksualiteit vanuit een bio-psycho-sociaal perspectief: Wat gebeurt er in je lichaam (biologisch), op sociaal/maatschappelijk/relationeel vlak en in je psyche. Al deze aspecten staan met elkaar in verbinding. Je zal ervaren dat ik open-minded ben en niet gauw ergens van opkijk. Ik vind het belangrijk om in elke vorm van therapie veiligheid en vertrouwen te bieden.

Ook geef ik therapie aan mensen die te maken hebben met een seksverslaving. Alles hierover lees je op de pagina Therapie bij seksverslaving.

Psycholoog & Relatietherapeut

Laura van Balen

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en emoties van mensen, wat leidde tot mijn studie psychologie. Sinds 2016 werk ik als therapeut, waarbij ik me heb gespecialiseerd in relatietherapie, intimiteit/seksualiteit en zelfbeeld. Mijn aanpak is nuchter en vrij van oordeel, met veel aandacht voor gevoelens en een vertrouwelijke sfeer. Ik werk met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals CGT, en blijf mezelf ontwikkelen via intervisie. Het geeft mij veel voldoening om mensen te zien groeien en stellen te helpen elkaar weer te vinden.

Meer over Laura
Laura van Balen
Wanneer sekstherapie inzetten

Veelvoorkomende intimiteitsproblemen

Lichamelijk

Pijn bij het vrijen, hormonale problemen, problemen met orgasme (niet of vroegtijdig klaarkomen), erectieproblemen, verminderd of verhoogd libido / sexdrive

Relationeel / maatschappelijk

Verschil in verlangen, verminderde intimiteit in relatie (ook knuffelen, aanraken en zoenen), moeilijk om te praten over seks, moeite met intieme relatie(s)

Psychisch

Onzekerheid op seksueel vlak, fantasieën, gevolgen van seksueel misbruik/grensoverschrijdend gedrag, niet goed bij je eigen behoefte komen, grenzen aangeven

Belemmerende misvattingen

Wat betekent seksualiteit voor jou

Het kan je ontzettend helpen om op een fijne manier in contact te komen met jezelf, je wensen en behoeften. Vaak zie ik dat het mensen leert op een andere manier te kijken naar hun seksualiteit. Onderzoekend naar je eigen betekenis van seksualiteit en welke vorm dit inneemt in jouw leven/relatie. Ik zie dat er veel misvattingen zijn over seksualiteit. Bepaalde overtuigingen kunnen heel belemmerend werken: bijvoorbeeld dat bij heterostellen seks altijd penetratie zou betekenen. Of dat het hoort om tenminste 2 keer in de week seks te hebben. Of dat er iets mis is als je helemaal niet zoveel zin hebt seks.

Seks is meer dan alleen penetratie. En penetratie is niet het enige wat zich definieert als seks. En laten we het niet meer hebben over ‘hoe vaak per week’ je het doet, gemiddeld is het niet vaker dan 3 keer per maand! Het doel is vaak om fijne intimiteit & seksualiteit ervaren. Hoe vaak dat dan is, dat is aan jullie. Natuurlijk is dit voor iedereen anders. En dat is waar het om gaat: Het ontdekken en vormgeven van jouw/jullie seksuele leven!

Ontwikkelingen in intimiteit

Verandering van behoeften

Er zijn veel verschillende situaties die ik tegenkom in de praktijk. Zo zie ik dat er bij veel koppels in de loop der tijd veranderingen zijn in hun seksuele leven en elkaar een beetje kwijt raken daarin. In de waan van de dag waar vaak veel ballen hoog te houden zijn, zie ik dat er bij koppels kleine momenten van intimiteit steeds meer komen te vervallen. Even snel een kus bij vertrek, maar wanneer zij s avonds moe op de bank zitten, komt het hebben van seks of een moment van intimiteit ervaren met elkaar vaak te vervallen. Ieder zit op zijn eigen plek op de bank en doet zijn eigen ding.

Ook verandert seksualiteit überhaupt in de loop der jaren, net zoals dat andere wensen en behoeften veranderen. Waar iemand bijvoorbeeld 20 jaar geleden graag elk weekend op stap ging, daar nu echt geen behoefte meer aan heeft. Onze seksualiteit verandert ook! En dat heeft helaas niet altijd voldoende aandacht. “Het ging eerst ook gewoon vanzelf” of “We hebben het altijd op deze manier gedaan” gaat niet op. Je lichaam verandert nou eenmaal en daarmee kan het zijn dat je ook langer of een andere manier nodig hebt om opgewonden te raken. Of hoe geef je nog genoeg aandacht aan jullie romantische relatie wanneer er kinderen zijn? Of wanneer je tijden lang seks hebt gehad met als doel kinderen te krijgen, nu het ‘doel’ van seks anders wordt? Of juist andersom? Dit zijn slechts een aantal voorbeelden.

Belangrijk

Resultaat van sekstherapie

Wanneer je klachten ervaart en graag verandering wil zien kan (seks)therapie je daarbij helpen. Dit kan een individueel proces zijn als ook een proces voor koppels. Ik help je hier graag bij. Dit is wat mensen kunnen verwachten na enkele sessies sekstherapie:

  • Fijnere intimiteit & seksualiteit
  • Beter inzicht in je eigen & elkaars behoefte
  • Openheid
  • Betere communicatie
  • Doorbreken van patronen
Samen Weer Beter Praktijk
De praktijk

Privacy staat centraal

De praktijk is gevestigd in een nieuw pand. Er is geen wachtruimte en dat is een bewuste keuze: zo loop je niemand anders uit mijn praktijk tegen het lijf omdat ik voldoende tijd houd tussen mijn afspraken. In mijn spreekkamer word je niet gezien of verstaan door anderen. Dit is voor mij een belangrijke basis om met elkaar in gesprek te gaan.
De praktijk is goed bereikbaar en ligt vlakbij de snelweg. Hierdoor ben je gemakkelijk op de praktijk vanuit bijvoorbeeld Breda of Roosendaal. Voor de deur kun je gratis parkeren.

Kosten

Tarieven en vergoeding

De therapieën worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De therapie valt onder complementaire zorg (alternatieve geneeswijzen). Deze vergoeding valt niet onder je eigen risico en een doorverwijzing van je huisarts is niet nodig. Controleer jouw verzekeringspolis of je in aanmerking komt voor gedeeltelijke vergoeding.

Telefonische of online intake

Gratis (15 minuten)

Individuele therapie

€95,- p.u.

Relatietherapie

€120,- p.u.

De individuele sessies duren standaard 60 minuten en de relatietherapie sessies duren standaard 90 minuten. Langere sessies zijn mogelijk en zullen we waar nodig in overleg plannen, kosten worden naar rato berekend. Dit geldt ook voor sessies online en telefonisch.

Wanneer je het contactformulier invult neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. We plannen dan een telefonische of online intake in van 15 minuten. Deze is geheel gratis. In dit gesprek zal ik meer willen weten over je hulpvraag en zullen we het hebben over wat ik daarin voor jou kan betekenen. Als het voor ons goed voelt, dan plannen we een afspraak en gaat het traject van start.

NAP logo
BATC logo
Kennis maken?

Neem contact op

Je naam*
Telefoonnummer*
Website*
Je bericht*
Vul a.u.b. alle velden in