Therapie voor Seksverslaving

Als je seksverslaving zo overheersend wordt en je afhankelijk begint te voelen ga je hier gevolgen van merken. Wacht dan niet langer en trek aan de bel.

Seksverslaving

Wanneer is iemand seksverslaafd?

Bij seksverslaving denken de meeste mensen allereerst aan veel en vaak. Deels klopt dat, in de zin dat mensen die seksverslaafd genoemd worden inderdaad veelvuldig met seks bezig zijn. Maar er zijn ook mensen die objectief gezien weinig met seks bezig zijn, in zowel gedrag als gedachten, en toch met seksverslaafde klachten komen. Dus op zichzelf is ‘frequentie’ geen maat voor seksverslaving. Belangrijkere aspecten zijn je beleving (met name het gevoel of je controle over onprettig gedrag ervaart) en of je negatieve consequenties ervaart (zoals problemen in relatie). Van mij hoef je ook niet te weten of je nu last hebt van een seksverslaving wel of niet.

Als je merkt dat de manier waarop je bezig bent met seks een belemmerende werking heeft op jouzelf en/of je relatie, dan kan je mogelijk gebaat zijn met hulp. In het behandelen van seksverslaving gaan we werken met het Vat van Zelfwaardering. Het vergroten van eigenwaarde en zelfzorg heeft hierin een groot aandeel. Het herkennen en erkennen van gevoelens, zowel prettig als onprettig is erg belangrijk en met deze methode voor gedragsverandering gaan we hier mee aan de slag.

Psycholoog & Relatietherapeut

Laura van Balen

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en emoties van mensen, wat leidde tot mijn studie psychologie. Sinds 2016 werk ik als therapeut, waarbij ik me heb gespecialiseerd in relatietherapie, intimiteit/seksualiteit en zelfbeeld. Mijn aanpak is nuchter en vrij van oordeel, met veel aandacht voor gevoelens en een vertrouwelijke sfeer. Ik werk met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals CGT, en blijf mezelf ontwikkelen via intervisie. Het geeft mij veel voldoening om mensen te zien groeien en stellen te helpen elkaar weer te vinden.

Meer over Laura
Laura van Balen
Wanneer therapie inzetten

Herken je dit?

Obsessief / dwangmatig seksueel zijn

Wanneer je obsessief/dwangmatig seksueel gedrag vertoont, kan dit behoorlijk in de weg zitten in je dagelijks leven en heeft het negatieve gevolgen voor jezelf en je omgeving. Zeker wanneer je veel drang ervaart om seksuele of stimulerende prikkels op te zoeken en je daarin gebrek aan controle voelt. Denk aan veelvuldig masturberen, visuele stimulans (plaatjes, filmpjes, porno), chats, wisselende bedpartners en vreemdgaan.

Overheersend in het dagelijks leven

Als je seksverslaving zo overheersend wordt en je afhankelijk begint te voelen ga je hier gevolgen van merken zoals problemen in je relatie, invloed op je werk, staat het in de weg van dagelijkse bezigheden, minderwaardigheidsgevoelens, schaamte, afhankelijkheid, emotioneel verdoofd, eenzaamheid, verwaarlozing, overstimulatie en kun je een bepaalde ongevoeligheid ervaren. Het kan er ook toe leiden dat je in hele negatieve en zelfs ook risicovolle situaties terecht komt.

Verschillende niveaus

Seks is complex

Onze seksualiteit heeft veel niveaus. Seks als iets van je lijf: je zintuigen, voelen en verlangen. En ook het biologische aspect: seks is een vernuftige oplossing van de natuur om onze soort in stand te houden. Hormonen zorgen ervoor dat de vrouw meer zin heeft op de momenten dat de kans op bevruchting optimaal is, penis en vagina passen als een sleutel en slot in elkaar en we hebben het vermogen om verliefd en opgewonden te raken. Daarnaast kunnen we ook nog een orgasme krijgen en dit maakt het geheel nog aantrekkelijker. In natuurdocumentaires zien we de ingewikkelde gedragspatronen die mannetjes- en vrouwtjesdieren hebben ontwikkeld om elkaar seksuele aandacht te trekken.

Maar wij mensen hebben een grotere denkkracht en het vermogen om te associëren en dat maakt onze patronen nog ingewikkelder en complexer dan bij dieren. Juist op dit niveau, gaat er bij seksverslaving veel mis. Mensen kunnen seks associëren met verschillende betekenissen, emoties en verlangens. Dit kan positief zijn, maar ook met negatieve, kwetsbare en persoonlijke emoties en ervaringen te maken hebben. Wanneer er een herhalend gedragspatroon is, waarin de omgang met seks tot negatieve consequenties leidt, kan dit zwaarwegende gevolgen hebben voor jezelf en je persoonlijke relaties.

Belangrijk

Resultaat van therapie

Therapie voor seksverslaving heeft vele voordelen. Samen werken we aan een langdurige positieve verandering. Daarnaast heb ik binnen mijn praktijk veel aandacht voor het voorkomen van terugval. Voor een gezonde relatie is het goed om blijvend tijd en aandacht te besteden aan elkaar. Het loopt nou eenmaal niet altijd vanzelf goed. Zeker bij het leren van nieuwe dingen is het aan te raden te blijven ‘trainen’ tot het steeds meer eigen wordt. Wanneer je piano leert spelen, is het nodig om dit veel te doen. En ook wanneer je het goed beheerst, zal je moeten blijven spelen. Binnen mijn praktijk is het mogelijk om terugkom sessies in te plannen. Ik zie veel koppels eens in de zoveel tijd terug voor een zogenaamde ‘APK’.

  • Tevredener met jezelf en anderen
  • Productiever zijn
  • Meer zelfzorg toepassen
  • Minder last van negatieve behoeftes
  • Meer controle over jezelf ervaren
  • Beter contact maken met anderen
  • Meer rust en minder stress
Samen Weer Beter Praktijk
De praktijk

Privacy staat centraal

De praktijk is gevestigd in een nieuw pand. Er is geen wachtruimte en dat is een bewuste keuze: zo loop je niemand anders uit mijn praktijk tegen het lijf omdat ik voldoende tijd houd tussen mijn afspraken. In mijn spreekkamer word je niet gezien of verstaan door anderen. Dit is voor mij een belangrijke basis om met elkaar in gesprek te gaan.
De praktijk is goed bereikbaar en ligt vlakbij de snelweg. Hierdoor ben je gemakkelijk op de praktijk vanuit bijvoorbeeld Breda of Roosendaal. Voor de deur kun je gratis parkeren.

Kosten

Tarieven en vergoeding

De therapieën worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De therapie valt onder complementaire zorg (alternatieve geneeswijzen). Deze vergoeding valt niet onder je eigen risico en een doorverwijzing van je huisarts is niet nodig. Controleer jouw verzekeringspolis of je in aanmerking komt voor gedeeltelijke vergoeding.

Telefonische of online intake

Gratis (15 minuten)

Individuele therapie

€95,- p.u.

Relatietherapie

€120,- p.u.

De individuele sessies duren standaard 60 minuten en de relatietherapie sessies duren standaard 90 minuten. Langere sessies zijn mogelijk en zullen we waar nodig in overleg plannen, kosten worden naar rato berekend. Dit geldt ook voor sessies online en telefonisch.

Wanneer je het contactformulier invult neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. We plannen dan een telefonische of online intake in van 15 minuten. Deze is geheel gratis. In dit gesprek zal ik meer willen weten over je hulpvraag en zullen we het hebben over wat ik daarin voor jou kan betekenen. Als het voor ons goed voelt, dan plannen we een afspraak en gaat het traject van start.

NAP logo
BATC logo
Kennis maken?

Neem contact op

Je naam*
Telefoonnummer*
Website*
Je bericht*
Vul a.u.b. alle velden in