Relatietherapie

Relaties zijn complex door veranderende wensen en persoonlijke gevoeligheden. Dit maakt het soms lastig om verbonden te blijven. Relatietherapie onderzoekt patronen, communicatie en dieperliggende thema’s. Door inzicht te krijgen in deze processen kun je samen werken aan een sterkere, meer verbonden relatie.

Meer over

Wat houdt relatietherapie in?

Relatietherapie is een therapievorm gericht op het verbeteren van de relatie. Waar verbetering nodig is, is per relatie verschillend. Het kan gaan om bijvoorbeeld geschaad vertrouwen, overspel, problemen in de communicatie, vastlopen op een terugkerend onderwerp, emotionele verwijdering voelen van elkaar, problemen in de intimiteit of dat 'de sleur' erin is geraakt. Partnerrelaties zijn nou eenmaal complex en verlopen op de lange termijn nooit vlekkeloos. En dat is eigenlijk best logisch. Relaties bestaan namelijk tussen losse individuen, die ieder voor zich ook weer hun eigen normen en waarden, ideeën, gevoelens, gedragingen, wensen en behoeften hebben.

Daarnaast kunnen onze wensen en behoeften in de loop der jaren ook veranderen en maakt dat het soms best ingewikkeld is om met elkaar in verbinding te blijven. Zowel in de patronen die we individueel ontwikkelen, maar ook als koppel. Sommige soorten gedrag en communicatie kunnen destructief zijn en zorgen voor verwijdering. Binnen relatietherapie wordt er onder andere gekeken naar de gevormde patronen, communicatie en dieperliggende thema’s. Iedereen heeft namelijk zijn eigen emotionele gevoeligheden en dit heeft effect op jou en je partner.

Psycholoog & Relatietherapeut

Laura van Balen

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het gedrag en emoties van mensen, wat leidde tot mijn studie psychologie. Sinds 2016 werk ik als therapeut, waarbij ik me heb gespecialiseerd in relatietherapie, intimiteit/seksualiteit en zelfbeeld. Mijn aanpak is nuchter en vrij van oordeel, met veel aandacht voor gevoelens en een vertrouwelijke sfeer. Ik werk met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals CGT, en blijf mezelf ontwikkelen via intervisie. Het geeft mij veel voldoening om mensen te zien groeien en stellen te helpen elkaar weer te vinden.

Meer over Laura
Laura van Balen
Wanneer relatietherapie inzetten

Voor Elk Stadium van de Relatie

Kritiek punt

Veel koppels die ik zie zijn bij mij gekomen op een kritiek punt in hun relatie. En ook dan kan therapie jullie nog veel opleveren. Het is goed als jullie nog aan je relatie willen werken om een scheiding te voorkomen.

Preventief/investeren

Het hoeft zeker ook niet eerst heel 'slecht' te gaan. Het is ontzettend waardevol om te investeren in je relatie. Gelukkig zie ik steeds vaker stellen die kiezen voor relatietherapie omdat zij aanvoelen dat het een verkeerde kant opgaat in hun relatie. “En dat willen we niet” wordt er dan gezegd. Bijvoorbeeld koppels die door een stressvolle periode zijn gegaan en wel de verbinding met elkaar willen behouden, koppels die te maken hebben gehad met verlies en in dit proces elkaar niet uit het oog willen raken, balans vinden in het nieuwe ouderschap versus de romantische relatie en ga zo maar door.

Individuele problematiek

Het is goed om te weten dat relatietherapie ook een heel positief effect heeft wanneer een van de partners psychische klachten heeft. Vele onderzoeken laten zien dat deze klachten ‘besmettelijk’ zijn. Dus wanneer een partner een depressie heeft, krijgt de ander vaak ook depressieve klachten. Niet zo vreemd natuurlijk, want als een van jullie zich heel somber voelt, doet dit iets met de sfeer thuis. De ander kan hier ook somber van raken en de sfeer wordt nog slechter. De relatie vormt als het ware zelf een patroon waarin deze depressieve klachten in stand worden gehouden en vaak zelfs nog worden versterkt.

Scheiding

Daarnaast zie ik ook koppels die op een punt staan te scheiden, dit serieus aan het overwegen zijn of al een break (gehad) hebben. Relatietherapie kan je ook helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan. Wanneer jullie kinderen hebben zul je altijd met elkaar in verbinding blijven vanwege het ouderschap. Het is van groot belang voor de kinderen om in goede harmonie met elkaar te blijven. Goede communicatie is hier een essentieel onderdeel in.

Jarenlange ontevredenheid

Niet meer wachten

Vaak wachten stellen lang voordat ze hulp zoeken. De drempel om in relatietherapie te gaan lijkt hoog, sommige koppels schamen zich, denken dat ze er zelf wel aan uit zullen komen of steken stiekem toch een beetje de kop in het zand. Hierdoor krijgen problemen en onderliggende spanningen de kans om steeds verder te groeien. In de praktijk zie ik dat stellen vaak al jarenlang niet meer tevreden waren in hun relatie, dat vind ik heel jammer. Het is goed om stil te staan bij hoe jij je voelt binnen je relatie en erkenning te geven aan de problemen wanneer deze er zijn. Het is niet erg om hulp te zoeken, het kan je wat mij betreft alleen maar verder helpen!

Inkijk in een sessie

Hoe relatietherapie verloopt

Bij relatietherapie zullen we onder andere kijken naar jullie persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, welke externe stressoren er spelen en kijken we ook naar jullie communicatie patronen. In feite heeft iedere partner zijn eigen bagage/rugzak. Hierin zitten je jeugdervaringen, eigenschappen, manieren van communiceren, voorkeuren etc. De combinatie van jullie bagage kan ervoor zorgen dat het botst tussen jullie. Het kan ook zijn dat het juist tijdenlang heel goed is gegaan in de relatie, maar dat er omstandigheden en gebeurtenissen zijn geweest die zorgen voor extra stress en moeilijkheden.

Bijvoorbeeld het krijgen van kinderen of verlies van je baan. In de therapie zullen we kijken naar hoe jullie eigen emotionele gevoeligheden jullie relatie beïnvloeden en krijgen we inzicht in jullie (communicatie)patronen. We zullen veel met elkaar praten, luisteren naar elkaar, oefenen en experimenten met nieuwe technieken rondom communicatie en omgang met situaties.

Verantwoordelijkheid nemen

Scheiding voorkomen, of goed door een deur

Helaas eindigen veel relaties in een scheiding, waarbij vaak ook kinderen betrokken zijn. Voordat mensen gaan scheiden is er al veel gebeurd. En juist daarom juich ik het toe om verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen die jullie ervaren en deze te erkennen. Het liefst wil je een scheiding voorkomen en samen weer beter zijn. Ik hoop jullie hiermee te kunnen helpen. Dit betekent overigens niet dat relatietherapie alléén maar bedoelt is om stellen bij elkaar te houden. Ik kan je hulp bieden om helder te krijgen wat voor negatieve patronen er zijn ontstaan in jullie relatie. Vanuit daar kunnen we kijken wat jullie willen doen om dit te doorbreken. Wanneer dit goed gaat, kan het nog steeds zijn dat jullie de keuze maken uit elkaar te gaan. Het is dan in ieder geval niet gebaseerd op een patroon dat wél op te lossen viel.

Belangrijk

Resultaat van relatietherapie

Relatietherapie heeft vele voordelen. Samen werken we aan een langdurige positieve verandering. Daarnaast heb ik binnen mijn praktijk veel aandacht voor het voorkomen van terugval. Voor een gezonde relatie is het goed om blijvend tijd en aandacht te besteden aan elkaar. Het loopt nou eenmaal niet altijd vanzelf goed. Zeker bij het leren van nieuwe dingen is het aan te raden te blijven ‘trainen’ tot het steeds meer eigen wordt. Wanneer je piano leert spelen, is het nodig om dit veel te doen. En ook wanneer je het goed beheerst, zal je moeten blijven spelen. Binnen mijn praktijk is het mogelijk om terugkomsessies in te plannen. Ik zie veel koppels eens in de zoveel tijd terug voor een zogenaamde ‘APK’.

  • Afnemen van relatieproblemen
  • Beter leren communiceren met elkaar
  • Elkaar beter begrijpen
  • Om leren gaan met verschillen
  • Milder zijn naar elkaar
  • Leren luisteren
  • Meer verbinding met elkaar
  • Fijne intieme relatie
Samen Weer Beter Praktijk
De praktijk

Privacy staat centraal

De praktijk is gevestigd in een nieuw pand. Er is geen wachtruimte en dat is een bewuste keuze: zo loop je niemand anders uit mijn praktijk tegen het lijf omdat ik voldoende tijd houd tussen mijn afspraken. In mijn spreekkamer word je niet gezien of verstaan door anderen. Dit is voor mij een belangrijke basis om met elkaar in gesprek te gaan.
De praktijk is goed bereikbaar en ligt vlakbij de snelweg. Hierdoor ben je gemakkelijk op de praktijk vanuit bijvoorbeeld Breda of Roosendaal. Voor de deur kun je gratis parkeren.

Kosten

Tarieven en vergoeding

De therapieën worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De therapie valt onder complementaire zorg (alternatieve geneeswijzen). Deze vergoeding valt niet onder je eigen risico en een doorverwijzing van je huisarts is niet nodig. Controleer jouw verzekeringspolis of je in aanmerking komt voor gedeeltelijke vergoeding.

Telefonische of online intake

Gratis (15 minuten)

Individuele therapie

€95,- p.u.

Relatietherapie

€120,- p.u.

De individuele sessies duren standaard 60 minuten en de relatietherapie sessies duren standaard 90 minuten. Langere sessies zijn mogelijk en zullen we waar nodig in overleg plannen, kosten worden naar rato berekend. Dit geldt ook voor sessies online en telefonisch.

Wanneer je het contactformulier invult neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. We plannen dan een telefonische of online intake in van 15 minuten. Deze is geheel gratis. In dit gesprek zal ik meer willen weten over je hulpvraag en zullen we het hebben over wat ik daarin voor jou kan betekenen. Als het voor ons goed voelt, dan plannen we een afspraak en gaat het traject van start.

NAP logo
BATC logo
Kennis maken?

Neem contact op

Je naam*
Telefoonnummer*
Website*
Je bericht*
Vul a.u.b. alle velden in